Oktatás

Alapfokú elméleti és gyakorlati tanfolyam

A kajak-kenu alapismeretek megszerzésének elsődleges célja, hogy - életkortól függően felügyelettel vagy anélkül - önállóan képes légy a természetes vizeken sporthajóval biztonságosan, a vonatkozó szabályok maradéktalan betartásával közlekedni. A tanfolyamra - szüleid társaságában - az oktatásokon jelentkezhetsz, az első edzés ingyenes!

Az oktatás a kezdő csoportban, meghatározott lépések és tananyag szerint az oktatások alkalmával történik, majd a szükséges elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzését, vagyis az alaptanfolyamot a kajak-kenu Alapvizsga zárja le, aminek sikerével újdonsült amatőr kajaksportolóként, a klub tagjaként látogathatod az amatőr csapat edzéseit.

 

Milyen hosszú a tanfolyam?

A kajak-kenu alapismeretek oktatása csoportosan történik.

Azonban az aktuális kezdő csoportban tanuló növendékek között akár jelentős különbségek is lehetnek a tudásanyag elsajátítottsági foka között, ugyanis egyrészt - az életkorból és a készségből, illetve az edzéslátogatás sűrűségéből adódóan - nem mindenki tud egyforma sebességgel haladni, másrészt az egyes növendékek nem egy időben kezdik a tanulást, ugyanis a beiratkozás folyamatos.

E különbségekből adódóan a csoport tagjai a gyakorlati oktatás lépésein nem egyszerre mennek keresztül, hanem mindenkivel külön-külön, az életkorának és a készségének, illetve az edzéslátogatás sűrűségének megfelelően egyénileg foglalkozunk. Ennek értelmében a tanfolyam elvégzésének nincs szabott ideje - azt mindenki saját lehetőségeinek megfelelő sebességgel teljesítheti.

Az elméleti oktatás - a gyakorlati oktatás során elhangzottak mellett - vizsgaciklusonként 1-2 alkalommal (közvetlenül a vizsga előtt biztosan) történik, videós oktatófilm, illetve oktatótábla segítségével.

Vizsgát évente 3-szor, általában (a körülményektől függően ez változhat) május-július-szeptember hónapokban tartunk, és az aktuális vizsgán mindig a csoport aktuálisan erre felkészült tagjai vesznek részt. A felkészültséget egy 10 lépésből álló tesztsorozattal állapítjuk meg - vagyis a vizsga ezek után nagy valószínűséggel sikeres lesz.

Az oktatás költsége annak teljes időtartamára vonatkozik, függetlenül attól, hogy valaki mennyi idő alatt jut el a vizsgázáshoz szükséges fejlődési szintre. Ez a költség természetesen nem vonatkozik a téli hónapokra, amikor valamennyi kezdő növendék átmenetileg az amatőr csapat tagjává válik - lévén a két csoport edzéseit ezen időszakban közösen tartjuk. A téli hónapokban ennek megfelelően a kezdő csoport tagjai is havi tagdíjat fizetnek. Az első edzés ingyenes - a kajakozást mindenki az első alkalommal díjmentesen kipróbálhatja és eldöntheti, hogy tetszik- és beiratkozik-e.

Mit kell magammal vinnem?

Mielőtt beiratkozol, szükség van néhány dologra, amit az ingyenes első edzéskor, majd beiratkozáskor, illetve szükség esetén az azt követő egy héten belül be kell mutatnod, illetve le kell adnod nekünk.

Sportfelszerelés

Nem az utcai ruhádban fogsz kajakozni. Sportfelszerelésed várhatóan nedves lesz. Ennek értelmében az edzésekre a következő, Általad hozott sportfelszerelésre van szükség.
- 2 rend evezőruha (fürdőruha, 2 póló, strandpapucs, hűvösebb időben 2 hosszú ujjú melegítőruha is)
- 1 rend szárazföldi edzésruha (rövidnadrág, póló, tornacipő, hűvösebb időben hosszú ujjú melegítőruha is)
- 1 nejlonzacskó hosszabb evezésekhez az egyik rend evezőruha számára, amely a motorcsónakba kerül

A kajakozáshoz szükséges sporthajót, lapátot, illetve mentőmellényt mi biztosítjuk számodra.

Minthogy az első edzés ingyenes, a továbbiakra csak beiratkozáskor lesz szükséged.

Úszni tudás Igazolása
 

Ez a legfontosabb, ugyanis ez igazolja úszni tudásodat, ami nélkül nem szállhatsz vízre. Bár mi elhisszük, hogy tudsz úszni, azonban a stégnél időnként megjelenő vízirendőr-járőr már nem teszi ezt automatikusan - ilyenkor minden egyes vízen lévő sportolónk úszni tudását igazolnunk kell.

A vízijártassági igazolás egy kis igazolólap, amely tartalmazza nevedet és születési adataidat, az azt kiállító hivatásos úszómester által hitelesítve. Az igazolást bármelyik uszodában díjmentesen kiállítják részedre, ha leúszol 200 m-t anélkül, hogy elsüllyednél. 

Igazolványképek

Ezekből összesen 2 db-ra van szükségünk. A beiratkozáskor törzslapot, az amatőr szintre való továbblépéskor pedig tagsági igazolványt kapsz. Mindkettőre szükséges egy-egy igazolványkép.

TAJ Kártya

Az Társadalombiztosítási Azonosítóra azért van szükségünk, hogy ha bármilyen, az edzéseken előforduló egészségügyi problémád adódik, akkor az orvosnak rendelkezésére tudjuk bocsátani ezt az igazolást. Nem az eredeti példányra van szükségünk, elég egy bármilyen másolat, illetve csak az azonosítószám is.

Mennyibe kerül az oktatás?

 Az első edzés ingyenes. Ha ezután úgy döntesz, hogy beiratkozol, akkor készpénzben hozd magaddal az Alapfokú Tanfolyam Díjat, a Belépési és Tagsági Díjat az általunk adott csekken 1 héten belül kell befizetned. 

A Téli Időszakban (november-március) az Oktatás szünetel, ekkorra valamennyi, a Kezdő Csoportba tartozó Sportolónkat a Haladó 1 Csoportba soroljuk Edzéslátogatás és Díjfizetés szempontjából egyaránt. A Téli Időszakra félbeszakadt Oktatás megfizetett Díja az újrakezdéskor továbbra is érvényes.

Mit és hogyan tanulunk?

A kajakozás oktatásának során elméletben és gyakorlatban megtanulhatod azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket a kajakozás során gyakorlatban alkalmaznod kell. Semmi olyat nem fogunk tanítani Neked, amit nem fogsz felhasználni, tehát nem terhelünk fölösleges információkkal.

Kajaksportoló társaid ugyanezeket a lépcsőfokokat járták végig, míg végül amatőr vagy akár versenyző vált belőlük. Az UKSC fiatal és sikeres versenyzőcsapata az élő példa a feladat megoldhatóságára, tehát ha kedved van a kajakozáshoz és belevágsz a tanulásba, az esélyesek biztos tudatával teheted ezt.

Ha pedig a szorgalmad is megfelelő a célhoz, igen gyorsan és látványosan azok között találod magadat, akik a testmozgást nem kényszerből, hanem szeretetből csinálják - és ez a legnagyobb különbség a sport és az iskolai testnevelésóra között.

Persze azért nem eshetsz át a ló túloldalára: életedben az iskola a legfontosabb, ezért csak akkor engedhetünk kajakozni, ha félévi és év végi érdemjegyeid legalább a 3-as, de inkább a 4-es vagy az 5-ös szintet elérik. Hozzá kell tennünk ehhez, hogy válogatott versenyzőink rendszerint kitűnő tanulók, ami azt mutatja, hogy a sport nagy célkitűzéseinek hatása a civil életben is megmutatkozik.

Helyismeret és Szabályok

Rögtön a tanfolyam elején megismerkedsz a kajakozás során használatos helyekkel és helyiségekkel, illetve azokkal a legfontosabb szabályokkal, amelyek ismerete és szigorú betartása elengedhetetlenül szükséges a biztonságos és élvezetes sportoláshoz.

Vízi Sporteszközök és Szárazföldi Mozgatásuk

Utána a kajakozás során használt vízi sporteszközök következnek. Ahhoz ugyanis, hogy ezeket használni tudd, szükség van a szerkezetük, használati módjuk, illetve karbantartásuk ismeretére.

A hajót és a lapátot, illetve a tartozékokat valahogyan el kell juttatni a legközelebbi vízfelülethez. 
Ehhez - a sporteszközök kényes volta miatt - speciális módszerre van szükség, melyet az első vízre szálláshoz meg kell tanulnod. Ha pedig valaha versenyre mész, hajódat és lapátodat hajószállító utánfutó viszi a versenypályára - ezzel is meg kell ismerkedned.

A Vízi Közlekedés Technikája

1. Lapátfogás, -forgatás és Evezés
Meg kell tanulnod a kajaklapát fogását és a szabályos evezést anélkül, hogy a víz nehezítené a húzásokat. A lapátforgatás eleinte kissé furcsa lesz, de később már el sem tudod majd képzelni, hogyan lehet enélkül egyáltalán kajakozni. A furcsa mozdulat vízben problémákat okozhat - a lapát élével való húzás rendszerint azonnali felborulással jár.


2. Evezés Tanpadon/Tanmedencében
Ha a levegőben már megy az evezés, ideje megtudnod, milyen érzés vizet "fogni". Ehhez tanpadot vagy tanmedencét használunk, hogy kényelmesen tanulhass evezni anélkül, hogy a stabilitásra kellene figyelned. A stéghez rögzített tanpadról figyelheted a Nálad már gyakorlottabb társaidat.


3. Evezés Csapathajóban
Eljön a nagy esemény - az első vízreszállás. A kajakozáshoz be kell ülni az instabil hajóba, ami elsőre nem is egyszerű feladat. 

A kiszállás persze könnyebb, mert akkor a hajó is segít... Na ne, erre még ne gondoljunk, meg kell tehát tanulnod a szabályos kiszállást is. Az első nagy ijedtséged az lesz, amikor rájössz, hogy a hajó billeg alattad.
Az evezés elkezdése előtt stabilizálnod kell a hajódat. Erre a vízen a támasztást használjuk, ami persze jól jöhet váratlan megbillenés esetén is - ekkor kezdetben automatikusan a hajó szélébe kapaszkodsz - és rögtön felborulsz. Ha ehelyett inkább letámasztasz, a borulás elkerülhető, a hajó ismét a talpán áll.
Már evezel is, ám nem a tanpad jótékony stabilitásával, hanem érzed magad alatt a hullámokat és a billegést. Ezt az érzést csak az elején nehéz megszokni, pár alkalom után már nem lesz probléma. A hajó irányításával még nem kell törődnöd, az edződ tartani fog, nehogy elszakadj a stégtől.
Mivel a kajakozás nem csak egyszemélyes hajókban történik, meg kell tanulnod együttműködni akár másik három sportolótársaddal is, hogy a csapathajó előnyeit, a jóval gyorsabb haladást és társaid segítségét ki tudd használni. 
Jól összeszokott csapat esetén a csapathajó nagyobb élményt nyújt az egyéni evezésnél, klubunk színeiben híres csapathajók értek el komoly eredményeket hazai és külföldi versenyeken, világbajnokságokon, sőt olimpiákon.

4. Evezés Egyeshajóban
A végeláthatatlan szabadság érzése akkor fog majd el, amikor megtanulod irányítani a hajódat és önállóan gyakorlatilag bárhova el tudsz evezni az összefüggő vízfelületen. 

Ekkor szokott következni továbbá az első borulás, amivel át is esel a tűzkeresztségen. Amikor az edződ kimentett a vízből, az ijedtség elmúlik, helyette érdekes, új élménnyel leszel gazdagabb. Persze a borulás után nem áll meg az élet: a száraz ruhába átöltözés után folytathatod a gyakorlást.

5. Borulás, (Ön)Mentés
Edződ nem mindig lehet készenlétben melletted borulás esetére, ezért meg kell tanulnod egyedül kimenteni magadat, ha felborultál. Ez egyébként nem túl bonyolult feladat, de itt a legfontosabb a szabályok pontos betartása és a mentés lépéseinek követése, mert ez a kajakozás leglényegesebb életvédelmi tudnivalója, amelyre a tanfolyam során rendkívül nagy figyelmet fordítunk.


6. Evezés Borulás Nélkül

7. Evezés Oldalra

8. Evezés Hátra

9. Evezés Kézzel (Lapát Nélkül)

10. Vizsga

Mi lesz ha beborulok?

Na igen - a vízi sport vízzel jár. Sajnos (?) ez nem nagyon kerülhető el, főleg az első időkben - ez szokott lenni egyébként a leggyakoribb ok arra, hogy valaki miért nem mer vízre szállni. Pedig csak arról van szó, hogy a vízbe kerültél és kapaszkodsz valamibe (a hajóba), ami a zárt légszekrényeknek köszönhetően nem süllyed el. Ha tudsz úszni (márpedig enélkül nem szállhatsz vízre), akkor semmi különbséget nem fogsz észrevenni az uszoda vagy a strand mély vizéhez képest, legfeljebb nem látod a víz alját.

Egy szó, mint száz - ezzel a gondolattal és érzéssel legjobb azonnal megbarátkoznod. Másrészről ez a legrosszabb, ami történhet Veled - tehát az első borulás után elmondhatjuk, hogy onnantól kezdve a helyzet csak javulhat...

A tanfolyam során rendkívül nagy figyelmet fordítunk a borulás esetén végrehajtandó (ön)mentési lépések pontos és teljes megtanítására, azonban az edzéseken szükség esetére folyamatosan üzemelő mentő-motorcsónak áll rendelkezésre, továbbá 14 éves életkor alatt kötelezően, fölötte pedig igény szerint mentőmellényt is biztosítunk.

Nem tiszta a víz?

Ez tény - a Duna vize valóban nem tiszta. Mindenesetre vigasztaljon, hogy a klub 1958-tól íródó történelmében még sosem fordult elő egészségi probléma a Duna vizének tisztasági állapota miatt, és őszintén bízunk benne, hogy a jövőben sem fog.

Nagy a hajó forgalom?

Ez egyrészt a Duna Budapesttől északra (vagyis amerre az UKSC található) terjedő szakaszán nem igaz, ugyanis a fő hajóforgalom Budapestre korlátozódik, és a városból csak az esztergomi, illetve a nemzetközi járatok jönnek ki. A kishajó-forgalom pedig nagyrészt a Szentendrei-ágban zajlik - ugyancsak nem az UKSC területén.

Másrészt pedig a sporthajóra vonatkoznak bizonyos vízi közlekedési rendszabályok, amelyek világosan megfogalmazzák a jármű jogait és kötelességeit a vízi közlekedés más résztvevőivel szemben.

Versenyeznem kell?

Nem - ez egyáltalán nem feltétele annak, hogy nálunk sportolj. Az UKSC versenyszakosztály ugyan, de elkötelezte magát a szabadidős jellegű sporttevékenységek mellett is, így kiválóan alkalmas a szabadidő egészséges és hasznos, de nem feltétlenül versenysport jellegű, mozgással való eltöltésére.

Mindazonáltal gyakran előfordul, hogy amatőr sportolóink között kimagasló szorgalmú (A kajakozás nem feltétlenül tehetség kérdése!) fiatalokat találunk - ilyen esetben javasoljuk nekik a továbblépést versenyzői szintre, ami természetesen továbbra is egyéni döntésük függvénye.

Elég idős/fiatal vagyok?

Tény, hogy a kajakozás megtanulásához a 10-15 éves életkor a legmegfelelőbb. Ezen életkor alatt ugyanis a gyerekek - kevés kivételtől eltekintve - még nem igazán értik meg a kajakozás fizikai összefüggéseit (kormányzás, evezéstechnika stb.), fölötte pedig már nehezen éreznek rá a stabilitásra.

Ez a tény azonban csak általánosságban igaz, mindkét kivételes esetnek szép számmal akadt már ellenpéldája. A 10-15 éves intervallumból való kívül esés tehát nem feltétlenül akadály - az első edzéseken úgyis minden kiderül.

 

 

Kapcsolat

Újpesti Kajak és Sárkányhajó Club (UKSC)

GE Tungsram Csónakház -

1044 Budapest (Újpest-Megyer), Üdülő sor 1.

Adószám: 18097405-1-41

Elit csoport

Giczy Csaba (+36 70 616-5789)

szakosztályvezető

Edzések:

H-P 16:00-18:30-ig

Szombat 9-11-ig

 

Versenyző csoport

Kosztyán József (+36 20 359-9501‬)

Edzések:

H-P 16:00-18:30-ig

Szombat 9-11-ig

 

Szabadidős csoport

Giczy Zsófia (+36 30 976-1055)

Edzések:

hétfő-péntek 16-18 óráig